A családi hagyományok előfordul, hogy meghatározzák az ízlésünket. A szilvalekvár kislányként nagy kedvencem volt. Bár sok odafigyelést igényelt a főzése, a sütemények felejthetetlenül finomak voltak vele.
Néha úgy tűnik, minden egyszerű finomsághoz van egy sztorim. És tényleg így van. A szilvás gombóc számomra lekvárral volt inkább az igazi, ahogy a kézzel dagasztott bukta is. Korán megtanultam, hogy a kelt tésztás süti konyharuhában napokig puha marad, nem szárad ki. És olyan szép porcukorral megszórva, ugye?
Időnként előfordul, hogy gulyás vagy főzelék mellé szívesen készítek desszertet. A legjobb ötletek számomra ilyenkor mindig a kalács tészta alapból készült finomságok, melyek az ünnepi asztalon is helyet kaphatnak.
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 db tojás sárgája
- 3 teáskanál porcukor
- 1 db vaníliás cukor
- 1 teáskanál só
- 5 dkg olvasztott margarin
- házi szilvalekvár tölteléknek
Elkészítés:
1./ Kevés langyos tejben 1 teáskanál cukorral, 3 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
2./ A lekvár kivételével a hozzávalókat hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen konyharuhával letakarva 30 percet kelni hagyjuk.
3./ A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd négyzet alakokban felvágjuk.
4./ Kevés lekvárt teszünk a tésztákra, feltekerjük, és margarinnal kikent tepsibe helyezzük őket szorosan egymás mellé.
5./ A bukták tetejét megkenjük az elkülönített tojásfehérjével, és újabb 30 percig kelni hagyjuk.
6./ Közepesen forró sütőben /160 fok/ megsütjük. Tálaláskor /fahéjas/ porcukorral meghintjük.
Tipp! Érdemes kipróbálni ezt a finomságot csokoládé pudinggal, vagy barackdarabkás túró töltelékkel is. Vigyázat, gyorsan rá lehet szokni!
Jó étvágyat kívánok!
Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége
Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Nézz körül a Vidéki hóbort és Az otthon szépsége facebook oldalaimon is. Sok érdekességgel várlak.