A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Hatalmas szarvasrudlival találkoztam

2021/03/14. - írta: Az otthon szépsége

pa0.jpg

Az erdő a túraútvonalak mentén is lenyűgöző. Amikor feltárja a titkait és beenged a rejtekébe, csodás élményt kapunk.

Egy séta minden évszakban felüdítő. Megerősíti a szívet, a lelket és a testet is. Mi lehetne jobb egy szombat délutáni passzív pihenésnél? Egy kirándulás mindenképpen. Bár erősen fújt a szél, a fényképezőgépemmel mégis útnak idnultam. Nem voltam egyedül.

pa12.jpg

A kijelölt túraútvonalakon többen sétáltak, mások pedig sportoltak. /Természetesen a járványügyi helyzetre és minden egyéb rendelkezésre tekintettel teljesen szabálykövető módon./ Évek óta járok már fotózni és túrázni a hazai erdőkbe, így én is bátran útnak indultam az általam jónak tippelt irányba.

pa11.JPG

A kék és sárga jelzéssel ellátott utak mentén rengeteg magasles található sok helyen, így az erdő élővilágát is szemügyre vehetjük. Fontos, hogy megtanuljunk ebben a környezetben alkalmazkodva viselkedni, hiszen - bármilyen furcsán hangzik is - mások élőhelyén barangolunk.

pa10.JPG

pa8.jpg

Az erdő csendje, valamint a madarak néha felhangzó kedves csiripelése egy fakopáncs kopogtatásával kiegészítve felemelő érzés volt. Halkan lépkedtem még a túraútvonalon is annak reményében, hogy hosszú idő után talán ismét lencsevégre kaphatok lesből egy őzet, egy szarvast, vagy egy vadmalacot.

sza7.JPG

Éppen egy avarral borított erdei úton jártam, amikor egy konda futott át az úton. Túl gyorsak voltak, így csupán a találkozás emléke maradt meg a bámészkodással.

pa1.jpg

Késő délután volt már, de még órák voltak hátra a napnyugtáig. Tapasztalva a mozgolódást, várni kezdtem türelmesen. /Ilyenkor annyira figyelek, hogy időnként még a lélegzetemet is visszatartom. Persze aztán észreveszem egy idő után a levegővétel szükségét./ És megtörtént életem eddigi legnagyszerűbb erdei élménye.

pa3.jpg

Bár teljes volt a némaság, szarvasok léptek elő a fák közül. Óvatosan, körbenézve, felmérve a terepet. Kattintgatni kezdtem a fényképezőgépemmel. Néhány állat megállt megnézni, mi történik. /A szarvasok hallása ugyanis jobb, mint a látásuk./ A többiek pedig csak szaladtak, ugráltak, vonultak. Közel százan lehettek. És én csak fotóztam és lopakodtam egyre közelebb hozzájuk. Nem tudtam betelni a látvánnyal és az érzéssel, hogy találkoztam egy szarvasrudlival. Csodálatos volt.

pa4.jpg

sza0.jpg

sza5.jpg

sza1.jpg

sza2.jpg

sza3.jpg

sza4.jpg

Alkonyodni kezdett, és az állatok is elcsendesedtek. Néhányan még visszajöttek megnézni, van-e valaki az úton. Még ott álltam szinte földbe gyökerezett lábbal, és egy felejthetetlen élmény birtokában. Aztán ők is eltűntek a sűrűben. Pillanatok alatt. Zseniális, ahogy a szarvasok mozognak és védelmezik egymást. A bikák megálltak, míg a borjak és a nőstények vonultak. Még készítettem néhány fényképet a rügyező ágakról, és én is csendben útnak indultam hazafelé.

pa5.jpg

Mi az örök tanulság? A kirándulásaink során is vigyázzunk egymásra, maradjunk a túraútvonalakon, de szemléljük figyelmesen a környezetünket. Ami pedig szintén fontos:

Semmiképpen ne szemeteljünk!

Szuper élményben lehet részünk. Szeressük, és tiszteljük az erdőt és az élővilágát!

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!

Én vagyok a tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, s gyümölcsöm oltja szomjadat.

Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja és én vagyok az ágy, amelybe fekszel, a deszka, amelyből csónakod építed. Én vagyok a házad ajtaja, koporsód fedele.

Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem:

NE BÁNTS!

pa6.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4316460646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása