Az otthon szépsége

Hódít a cosagach - Skót 'hygge'

2021. március 09. - Az otthon szépsége

co.jpg

Skócia lenyűgöző vidék. Hatalmas sziklák, végtelen mezők és a barangolás országa. Bár gasztronómiája egyszerű, az otthonok berendezése és az emberek életstílusa változatos.

Míg Európa északi részén a hyggenél leginkább az otthonban eltöltött szabadidő áll a középpontban, a skótok életkedvelő felfogása szélesebb körű. A cosagachnál a kirándulás élménye, valamint a lakberendezésben való megjelenítése is hozzátartozik a mindennapokhoz. A Brit-szigetek felső egyharmadát elfoglaló nemzetnek kizárólag Angliával van szárazföldi határa. A területhez mintegy 800 sziget tartozik.

Skócia egyik legszebb része a Caimgorms Nemzeti Park. A kiépített utak és hegyi ösvények a túrázók és a kerékpárosok paradicsoma. Skócia tehét felfedezésre vár.

s1_9.jpg

s2_13.jpg

s4_8.jpg

s3_8.jpg

Az ország építészetének különleges színfoltjai a várak és kastélyok, melyeket leginkább védelmi céllal építettek általában sziklára. Az érkezőknek mindezek bevehetetlennek tűnnek. A magasból csodaszép kilátás nyílik a környékre, a mezőkre, az óceánra. A funkciójukat érintően nagyrészt használaton kívüli ingatlanok nyugalmat árasztanak a megjelenésükkel.

A Dunrobin kastély egykor a Sutherland grófok rezidenciája volt. Észak-Skócia legnagyobb és leglátványosabb épülete egy park közepén áll a tengerparton. Kertje egyedülálló szépségű.

A 6. században épült Eilean Donan kastély a nevét egy kelta szentről kapta és egy szigeten helyezkedik el, melyet híd köt össze a szárazfölddel. Sokan az ország legromantikusabb kastélyának tartják.

A skót nép gasztronómiája viszonylag egyszerű. A hús- és halételek bőségesen megtalálhatóak benne. A szakácsok szerint a hús nem lehet 3 cm-nél vékonyabb. A skótok konyhájában jellegzetes alapanyag még a zab, valamint a burgonya.

A skót kockák rendkívül vidám designt biztosítanak az öltözködés és a lakberendezés világában is. A minták változatossága a puha anyagokkal otthonosságot valósít meg az intim helyiségekben is.

Fotók: Pixabay

Design fotók: Pinterest

süti beállítások módosítása