Elbűvölő a vadvirágos rétek és az apró pincék hazája

v2_11.jpg

Otthon az, ahol szabadnak érezzük magunkat. Az ízlésünk és a környezetünk eltérő, hiszen mindannyian mást látunk szépnek vagy elegánsnak. Az otthonunk mégis a legbensőségesebb helyszín a számunkra a nagyvilágban.

Ha lehetőségem lenne ’Otthonország’ építésére, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egészen biztosan benne lenne. A vadvirágos rétekkel és mesés, ódon, műemlék épületekkel tarkított terület minden évszakban lenyűgöző.

va1.jpg

va2_1.jpg

Tavaly májusban jártam először Somogy megye természetvédelmi területein, azaz 'Somogyországban'. Elbűvölt. A vidéken látható zsúpfedeles pincék és a közelükben fekvő Nagy-Berek világa megállította néhány órára számomra az időt.

va3.jpg

va5.jpg

va6.jpg

va7.jpg

va8.jpg

Az utazás alkalmával sokáig tűnődtem azon, vajon hány ember arcára tudnék mosolyt rajzolni azzal, hogy Táskában kirándultam? Pedig így volt. Kimondva érdekesebb, hiszen nem tudni, hogy tulajdonnevet, konkrétan helységnevet említettem.

va10.jpg

va11.jpg

A Balaton déli oldalának lankáin a gabonamezőkön túl egy csodálatos természetvédelmi terület mutatja meg magát. A láprét növény- és állatfajokban egyaránt gazdag.

va10.jpg

va11.jpg

Útközben a lápréten még egy félénk mocsári teknőssel is összetalálkoztam.

va14.jpg

va15.jpg

A helyet a Balaton 1000 csodái között tartják számon. A népi építészet részenként a házak a hatvanas években kerültek védelem alá. A száznál is több pincéből 35 épület lett műemlék.

Az öreg, ódon, fehér falú pincék, a kósza pipacsok és búzavirágok között sétálva kicsit eggyé vált a múlt, a jelen és a jövő. Egyik sem létezik a másik nélkül. Bár a morcos felhők sűrűn eltakarták a napot, mégis olyan érzésem volt, mintha célba értem volna egy kanyargós út végén, ahol szívesen maradnék hosszú ideig.

va17.jpg

va18.jpg

A felújított és az omladozó pincék váltakozásában barangolva néztem, ahogy csöppnyi gabonamezők és gyümölcsfák tarkítják és váltják egymást. És a cseresznye is érik már.

va20.jpg

A legszebb látványt mégis a vadvirágos rétek mellett a pipacsok és a mák élénk színű virágai adták. Mesevilág.

va23.jpg

va22.jpg

va21.jpg

va24.jpg

va25.jpg

Jó kirándulást kívánok! A mottónk, hogy vigyázzunk egymásra!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása