Az otthon szépsége

A vörösboros marhapörkölt dödöllével a legfinomabb

2021. március 05. - Az otthon szépsége

d2.jpg

Vannak ételek, amelyeknek régi a hagyománya. Krúdy Gyula asztalán rendszeresen megjelent a marhapörkölt magyarosan elkészítve. Zöldpaprikával, paradicsommal és dödöllével.

A Szindbád kalandjaiban is felbukkanó étel vörösborral, valamint kevés sárgarépával rendkívül ízletes. Igen, jól írtam, sárgarépával kiegészítve. Érdemes kipróbálni. Fontos azonban, hogy a szaftos húshoz a legjobb köretet válasszuk. Olyan magyaros módra. A galuska felejthetetlen hozzá, mégis dödölle köretre vágyunk gyakran mindannyian. Végre sikerült elkészítenem. Ellenállni én sem tudtam neki.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg liszt
  • só és ételízesítő a fűszerezéshez, valamint kevés zsiradék a pirításhoz

Elkészítés:

1./ A felaprított burgonyát sóval, ételízesítővel valamint fokhagymagerezddel vízben puhára főzzük.

2./ Amikor az étel elkészült, annyi vizet hagyunk rajta, hogy a krumpli mennyiségének harmad részéig érjen.

3./ A burgonyát összetörjük, majd a reszelt sajttal is ízesítjük. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, míg a tészta már nem lesz ragacsos.

4./ A dödölle alapból kanállal kicsi gombócokat formázunk, és forró zsiradékban megpirítjuk őket. Fantasztikus ételt kapunk.

Tipp! A dödöllét próbáljuk ki pirított hagymás szalonna vagy sonka párosításával is. Nagyon erős az íze, így külön tejföllel is kóstoljuk meg.

Jó étvágyat kívánok!

Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

süti beállítások módosítása