Bámulatos virágzás a Kámoni Arborétumban

a1.jpg

Egy téli hónapokat záró séta február utolsó hétvégéjén gyönyörű látvánnyal várt egy botanikus kertben. A hideg ellenére a bágyadt napsütésben tündököltek a tavaszi virágok.

Az egyik legkedvesebb szokásom évek óta, hogy a téltemető virágok megjelenésének kezdetén minden évben meglátogatom a Kámoni Arborétumot. A csodálatos ritkaságokat is felvonultató hatalmas kertet a szombathelyi Gyöngyös-patak partján Sághy István alapította, aki jogi végzettsége mellett önképzéssel lett világhírű dendrológus. A 19. század végén még tocsogós láprétként számon tartott terület ma már többezer növénykülönlegességet mutat be a látogatóknak.

a0.jpg

A hideg, de napfényes februári hétvégén csodálatos szépséget jelenítettek meg az ősi fák árnyékában elnyúló fehér és lila virágmezők, ahol együtt látható a krókusz /egyéb nevén sáfrány/, a tavaszi csillagvirág, valamint a hóvirág.

a10.jpg

A kertben sétálva felfedezhetjük, hogy tőzikékből sincsen hiány. A Kámoni Arborétum jelenleg 27 hektár. A sok viszontagságot is megélt terület a második világháború idején katonai táborként is funkcionált. Fejlesztése 1950. körül indult ismét az Erdészeti Tudományos Intézet közreműködésével. A sok ritkaság gyönyörűen pompázik tavasztól az ősz végéig.

a4_2.jpg

a11.jpg

a2_1.jpg

a12.jpg

a13.jpg

a3_1.jpg

a14.jpg

a16.jpg

a17.jpg

Jó tavaszi barangolást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása