A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Évtizedek óta pusztulásban lévő malom egy arborétum szélén

2021/02/28. - írta: Az otthon szépsége

mal.jpg

Van az úgy, hogy február utolsó hétvégéjén már pompáznak a tavaszi virágok a botanikus kertekben. A fotózással kísért séta közben azonban titokzatosságával hívott engem bejárásra egy közelben álló ódon, romos épület.

Sok víz átfolyt már a jelenleg növényekkel borított vízimalom fogaskerekein, miközben a gabonaféléket őrölte. Mindenképpen különös érzést nyújtó látvány a szombathelyi Kámoni Arborétumban sétálva a Gyöngyös-patak mellett magasodó, omlás határán lévő ingatlan. A Bánovics malom belső fagerendái őrzik mesterük névjegyét 1778. óta. Az igényesen megépített, ma már azonban teljes pusztulásban lévő omladék nem látogatható. Az ablakok kitört üvegein át beszűrődő napfény azonban megvilágítja azt a szeméthalmazt, ami a látvány alapján maximum néhány héttel korábban került a helyszínre. Furcsa élményt ad a régi szépség és az újkori igénytelenség a vízimalmot körbesétálva.

v1_9.jpg

A város 19. századi történelméből kiderül, hogy a Gyöngyös-patak mentén hét vízimalom örült, melyek elválaszthatatlanul hozzátartoztak Szombathely városképéhez. A birtokosok mellett a település, valamint a püspökség is rendelkezett hasonló ingatlanokkal.

v11_1.jpg

A molnárok feladata rendkívül összetett volt. A szerkezetek többsége a jelenlegi megyeszékhelyen egykor gabonát őrölt, de volt példa fűszerőrlemény készítésére is. A malomgazdák fizetsége általában a munkájukért a termény előre meghatározott része volt.

v12_1.jpg

A Kámoni Arborétum peremén álló épületre már rengeteg terv fellángolt. Megvalósításba azonban egyik sem torkollott. A düledező ingatlanhoz - ahogy az újabb típusú téglák mutatják - bár hozzáépült egy rész, napjainkban is az enyészeté a főszerep.

v13.jpg

v5_3.jpg

v6_2.jpg

v7_2.jpg

v10_1.jpg

v9_1.jpg

v2_10.jpg

v4_4.jpg

A kérdés hosszú évtizedek után is ugyanaz maradt...

Mi lesz a sorsa az egykor sokat zakatoló Bánovics vízimalomnak?

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr1616443036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása