A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

Kalandozás a várurak és a lovagok világában

2021/02/21. - írta: Az otthon szépsége

var.jpg

Néha kalandozásra és időutazásra vágyunk. Történelmi korokba, amikor még a várkisasszonyok a hős lovagjaikra vártak. A valóságban azonban a nyomorúság is betöltötte az utcákat. A kínzások mindennaposak voltak. és a hóhéroknak is bőven akadt munkája.

Augusztusban jártam a felújítás alatt álló Sümegi várban. A tavalyi évben a szabadnapjaimat különböző helyekre történő kirándulással töltöttem el. Bár tinédzserként nem igazán rajongtam a történelemért, ma már rendkívül nagy kedvvel kalandozok felnőttként a régi korok hangulatát megelevenítő helyeken. Jó egy kicsit megtapasztalni azt, milyen volt az élet évszázadokkal korábban Magyarországon.

Kislányként a szüleimmel a Balaton felé utazva rendszeresen megbámultam a Sümegi várat. Sosem álltunk meg körülnézni a dombon magasodó öreg falak között. Nem igazán tudom máig sem az okát. De ezt az elmaradást bepótoltam. Bár a 13. századi építmény néhány területe jelenleg felújítás alatt volt, zavartalanul kalandozhattak a látogatók a középkorban.

A várséta rengeteg emléket felelevenített bennem. A történelem érettségimre készülve IV. Béla "második honalapító" király különleges figyelmet kapott tőlem. A Sümegi várat a tatárjárást is túlélt uralkodó parancsára építtette a veszprémi püspök. A helyet a törökök sosem tudták bevenni, a 18. században azonban felrobbantották a labancok. Az építmény pusztulását megállítva a feltárása 60 éve indult el.

Érkezésemkor a belső várkapu nem volt teljesen leengedve. A karókkal teli, kissé bűzlő várárok /sáncárok/ vészjóslóan emlékeztetett egy kínzási módszerre. A hitelességhez a borzalmas szag is hozzájárult, ugyanis a középkorban az árnyékszékeket egy más célra nem használt falszakaszra építették a várárok fölé.

A belső várkapun végül bejutottam, és a várudvarban kezdtem körülnézni. Az egyik legérdekesebb helyiség a darabontok szobája volt számomra. A gyalogos katonák vagy fegyveres őrök élete nem lehetett könnyű, hiszen támadáskor elsőként találták magukat szemben az ellenséggel.

Az ódon falak között a csigalépcsőkön, a labirintusszerű utcácskákon sétálva az ágyúk társaságában a középkor elevenedett meg számomra néhány órán át.

A csodálatos panoráma és az idillikus várkisasszonyos, lovagos mesék mellett hamarosan szembesültem a kínzókamrákban történt félelmetes valósággal és a kivégzési módszerekkel is. A vörös fénnyel borított helyiségben akasztásra váró emberek, csuklyás hóhérok, és egy máglyára küldött sikoltó nő várt. A várudvarban kipróbáltam a deresre húzást és a kalodát is. Valósággal megelevenedett számomra a csőcselék ordítozása a kivégzések előkészítésének módjával együtt.

A várséta további különleges élményeket adott. A püspöki lakószoba korhű, pazar berendezése a nyomor és a kiszolgáltatottság mellett a gazdagságot és a tudományt is bemutatta. A birtokot még I. Szent István adományozta a 11. század első felében a veszprémi püspöknek, mely a 17. században püspöki székhellyé is vált egy időre.

A történelmi korok viharait is túlélt öreg falak a napnyugta fényében is gyönyörűek. A fűszerkert illata gasztronómiai kalandra motivál, amit a várcsárdában vagy a szervezett középkori lakomákon érdemes kipróbálni.

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr7816355914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása