Ezekkel a vadvirágokkal találkozhatunk tavasszal

vadvirag.jpg

A fotózás és a természet világa nagyon különleges. A kettő találkozása pedig létrehozott egy olyan univerzumot, amiben a csodák végtelen sokasága várakozik ránk. A szépség és az újdonság harmóniája benne van a tavaszi ébredésben.

Szívesen sétálok. Az idei év első negyedében először a téli hónapokban bújtak elő az apró tavaszi vadvirágok, majd egy részük a visszatérő hideg miatt megfagyott. Fantasztikus azonban, ahogy ismét teljes varázsukban jelennek meg. Megkeresni, megtalálni, valamint fényképezni őket évről évre hatalmas élmény. Megtapasztaltam saját magam is természetesen. Inspiráló azonban az is, amikor egy fotós az elsőre furának tűnő módon az eszközeit szétszereli, majd összeszereli, hogy az eredeti funkciójától eltérő módon használjon például egy objektívet. Vass Péter Bexter képsorozata évek munkáját tartalmazza. Ötletessége azonban mindig megújul.

A tavaszi vadvirágok hazánk erdőinek apró csillagocskái. Óriási területeket borítanak be, így eszmei értékük összeadódva elérheti a több millió forint összeget is. Védett növények, melyek között ritkaságok is vannak. Mennyire ismered őket?

#1

Bár az amariliszfélék családjába tartozó kicsi virág a kertekben is sok helyen megtalálható már, eredeti élőhelye mégis a lomberdőkben van. A Magas-Alpok kivételével nyílik a mediterrán országok hegyvidéki területein is. Csupán 10-15 cm nagyságú. Görög tudományos megnevezésének jelentése fehér ibolya. 2013-ban az év vadvirágának választották.

#2

A törékeny, mégis csodaszép fehér-zöld virág szintén az amariliszfélék családjába tartozik. A legkülönlegesebb faj Görögországban októberben is virágba borul. Kedveli a friss vagy félszáraz lombos erdőket, de élőhelye az alhavasi cserjés vidék is. Kertben is termeszthető védett növény, melynek eszmei értéke 10 000 Ft.

#3

Általában a zöld sziromlevelekkel pompázó különleges növény március végén kezd virágozni. Előfordul azonban, hogy hóval borított tájakon is megtalálható a téli hónapokban. Szépsége ellenére minden része mérgező alkaloid tartalma miatt. A vadvirág a bükk és a gyertyán erdőkben lakik.

#4

Az év vadvirága 2016-ban egy igazi ritkaság volt, amit jelenleg is a kihalás veszélye fenyeget. A tulipánra emlékeztető bókoló növény általában magányosan, néha párosan fejlődik április és május környékén. Közönség kedvenc. Lápos vidéken él elsősorban gyertyán erdőkben.

#5

A száraz rétek kedvelője, ahol csoportosan bújik meg az egyik legszebb lila virágú szépség. A selymesen gyapjas évelő növény a sziklás területeken is felfedezhető. Más társaihoz hasonlóan ő is a tavasz hírnöke. A felhasználásával készített gyógytea népi megfigyelések szerint visszaszorítja az asztmás tüneteket, a fejfájást. Görcsoldó, valamint vesebetegségek enyhítésére is használták.

#6

A futóhomok területein is megélő növény virágai majdnem teljesen feketék. A sziklás helyszíneket, valamint a sztyeppés meleg déli lejtőket kedveli. Mérgező, valamint gyógyító hatású anyagokat egyaránt tartalmaz. Árnyalata miatt festésre is alkalmazható.

#7

A zárvatermők családjába tartozó szépség természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Vörösesbarna árnyalatú szárán gyönyörű virág fejlődik. Otthona elsősorban a bükkösök, de megtalálható a gyertyános-tölgyes erdőkben is. Latin tudományos nevének jelentése kutyafog. A liliomfélék családjába tartozó faj március és április hónapokban pompázik. A tatárok szerelemkeltő szernek tartották.

Tavaszi vadvirágok: #1 Tavaszi tőzike, #2 Hóvirág, #3 Illatos hunyor, #4 Mocsári kockásliliom, #5 Leánykökörcsin, #6 Fekete kökörcsin, #7 Kakasmandikó

Fotók: Vass Péter Bexter

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása