A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

Az ehető vadnövény, amely írókat is megihletett

2021/02/14. - írta: Az otthon szépsége

bogyo.jpg

Vadrózsa, csitkenye, hecsedli. Becsületes nevén csipkebogyó. Színes, szúrós, mégis gyógyító hatású, ehető vadnövény.

Van az úgy, hogy szívesen kalandozunk a természetben. Időnként előfordul, hogy egy kirándulás alatt, vagy a nagyvadak fotózásánál én is belekeveredek a ruhámat tépő, és a bőrömet megsebesítő bozótba.

c5.jpg

Bosszúságot okoz a küzdelem, a csipkebokor látványa mégis lenyűgöző. Amikor egy ködös, hideg téli reggelen a dér az ágakat és a terméseket körbeöleli, mesevilág jön létre. Ezt Vass Péter Bexter természetfotói is bizonyítják.

c2.jpg

A különös vadnövény erősen gyógyító hatású. Igazi vitaminbomba. Néhány szem termése több emberi szervezetet erősítő ásványi anyagot tartalmaz, mint egy citrom, vagy egy narancs. Szépsége és vadsága írókat is megihletett.

Tamási Áron székelyföldi magyar írónk Vadrózsa ága című művét egyszerű, mégis figyelemre méltó leírással kezdi:

Az életem, eleitől kezdve, tele volt vadrózsaágakkal. Néha a dér megcsípte vagy a fagy elcsípte ezeknek az ágaknak a rügyeit, de volt úgy, hogy a rózsaszín virágok pillangók módjára teleülték, s majd bogyókkal is kedveskedtek.

A pusztai rózsa vagy más címen Vadrózsa című dal zenéjét Franz Schubert szerezte, míg a mű szövegét Johann Wolfgang von Goethe írta a 18. században szerelmének. /És az alkotás azonnal emlékeket is felidézett számomra. hiszen a dal zongorakísérettel történő előadása volt az érettségi vizsgám egyik teljesítendő feladata./

c4.jpg

A vadnövény már az ókori írásokban is feltűnt elsősorban gyógyító hatásának köszönhetően. Nagyanyáink konyhájában is rendszeresen jelen volt. Fogyasztása erősíti az emberi szervezet betegségekkel szembeni ellenállását, valamint enyhíti a megfázás tüneteit is. Gátolja az erek meszesedését, valamint segíti a máj és a vesék működését is.

Tulajdonképpen egy olyan csodabogyó, melyből rengeteg egyszerű finomság készíthető. Teához a fagyok előtt szükséges leszedni, míg lekvárt és szörpöt azt követően érdemes főzni belőle, miután megcsípte a dér.

A vadrózsa termés felhasználásának hazánkban elsősorban ezek az alkalmazásmódjai terjedtek el, érdemes azonban egyszer kipróbálni a svédek által kedvelt csipkebogyólevest is.

A téli italok egy jó film vagy egy izgalmas könyv társaságában felfrissítik a testet és a lelket egyaránt. A csipkebogyó teát jó élmény lehet megkóstolni naranccsal, citrommal, kevés fahéjjal, valamint vörösborral keverve is. Utóbbi 'megbolondítja' az ízvilágot.

Jó kalandozást kívánok a gasztronómia világában!

Természetfotók: Vass Péter Bexter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr6516267710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása