Van az úgy, hogy a régi idők meghatározzák a gasztronómiában is az ízlésünket. A fasírozott heti vendég volt nálunk gyerekkoromban. Különleges módon elkészítve felnőttként is szívesen fogyasztom.
Néhány hete történt, hogy az egyik munkatársam a morzsás húsgombóc szuper változatával kínált meg. Azóta is emlegetem, mennyire jó ízvilág találkozott egy apróságban. A rendhagyó módon elkészített fasírozott kiváló étel főzelékek és köretek mellé is.
Hozzávalók:
- 30 dkg darált hús
- 1 egész tojás
- 1 áztatott, kicsavart zsemle
- 5 dkg hagymával együtt pirított kolozsvári szalonna
- 5 dkg apró kockára vágott kemény sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors az ízesítéshez
- zsemlemorzsa és zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
1./ Az apróra vágott kolozsvári szalonnát zsiradékban kevés fokhagyma kíséretében megpirítjuk, majd lecsepegtetjük.
2./ A sajton, a zsemlemorzsán és a zsiradékon kívüli hozzávalókat összedolgozzuk.
3./ A masszából gombócokat formázunk, melyeknek a közepébe rakjuk a sajtot. Kicsit a fasírozottat ellapítjuk.
4./ Az ételt zsemlemorzsába forgatjuk, majd zsiradékban pirosra sütjük.
5./ Burgonyapürével vagy salátával tálaljuk.
A sajt és a szalonna finom, pikáns ízt ad az ételnek. Fehérbort kóstoljunk hozzá!
Fotó: iStock /ingyenes/