Az otthon szépsége

Pompás menü hétvégére a gulyás

2021. január 28. - Az otthon szépsége

g_1.jpg

Vannak jó hagyományok, melyeket érdemes időnként felfrissíteni. Ilyen számomra nagyon régről a jellegzetes, szombatonként váltakozva ismétlődő családi menü is.

Az emlékeimben léteznek olyan ételek, melyeket a nagymamám vagy az anyukám kislánykoromban rendszeresen elkészített. És szinte kizárólag csak a hétvége első napján. Ide tartozott a paprikás krumpli, a jókai bableves, valamint a gulyás is. Utóbbiban a legjobban az apró csipetke tésztát szerettem. Gyakran sertéshús felhasználásával készült, azonban marhalábszárból a legízletesebb a számomra.

Híres íróinknak is a kedvencei között szerepelt évszázadokkal ezelőtt ez a rendkívül finom magyar étel. Petőfi Sándor állítólag reggelire is szívesen fogyasztotta.

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhalábszár felkockázva
  • 20 dkg sertéskaraj felkockázva
  • 1 db nagy fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 db sárgarépa karikákra vágva
  • 1 db fehérrépa karikákra vágva
  • 40 dkg burgonya felkockázva
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál só /ízlés szerint/
  • 2 db babérlevél
  • 15-20 szem egészbors
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1./ A felaprított vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, majd beletesszük a húst.

2./ Az ételt vízzel felengedjük, fűszerezzük, és pörköltként elkészítjük.

3./ Amikor a hús megpuhult, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a zöldségeket, majd lassú tűzön tovább főzzük.

4./ A felkockázott burgonyával a fokhagyma gerezdeket is a fazékba tesszük. A krumpli miatt megkóstoljuk, szükség esetén ízlés szerint az ételt még kicsit fűszerezzük.

5./ Végül házi csipetkével egészítjük ki.

6./ Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

Tipp! A gulyáshoz kenyér mellett rendkívül jól illik a friss hajtogatott túrós pogácsa.

Jó étvágyat kívánok!

süti beállítások módosítása