Áfonyalekváros kalácstorta

m1_5.jpg

A hideg téli napokon mindig jó élmény lekváros kalácsot kóstolni. A fahéjjal ízesített finomság tortasütőben különleges módon megformázva igazi látványosság az asztalon.

Bár megkezdődött a farsang időszaka, a kelt tésztákat sem kell figyelmen kívül hagynunk. Apró ötletességgel ugyanis a fánkféleségek mellé pompás édességeket készíthetünk.

m2_5.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg finomított kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál só
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 10 dkg áfonyalekvár és 1 teáskanál őrölt fahéj a töltelékhez

Elkészítés:

1./ Kevés langyos tejben kicsi sót és cukrot, valamint 3 kanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd az élesztőt felfuttatjuk benne.

2./ A töltelék és az olvasztott margarin kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, és hólyagosra dagasztjuk. Végül a zsiradékot is a tésztába keverjük.

3./ A nyers kalácsot konyharuhával letakarva langyos helyen 40 percet kelesztjük.

4./ Amikor a tészta megkelt, fél cm vastagra kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A közepébe kevés fahéjat, valamint áfonyalekvárt teszünk.

5./ A sütiket négy sarkuknál összefogjuk, megcsavarjuk, majd egy 30 cm átmérőjű tortaformába tesszük egymástól megközelítőleg 1 cm távolságban. A tetejüket megkenjük a maradék tojásfehérjével.

6./ A tésztát előmelegített sütőbe tesszük, és 160 fokon megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórva langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása