Mi lesz a sorsa a magyarszecsődi szellemkastélynak?

k0_4.jpg

Évszázadok családtörténete válik porrá a Vas megyében található magyarszecsődi szellemkastély falai között. A Batthyány család sztorijait is titokzatos módon elrejtő épület lassan, mégis biztosan halad a teljes megsemmisülés felé?

Magyarország gyönyörű. Az ódon, több száz évet megért műemlék vagy műemlék jellegű épületek az elmúlt évszázadok családtörténeteit rejtik. És kutatni jó. Sokan megfotózták már hozzám hasonlóan a Magyarszecsődön álló Batthyány-kastélyt. Tegnap 3 év után újra - és valószínűleg utolsó alkalommal - meglátogattam az ingatlant. Bár látszólag bontási munkák zajlanak, amelyek a helyreállítást is jelenthetnék, ...

... az épület állapota inkább a teljes pusztulás irányába mutat.

A környék nincsen lezárva. Az udvaron a melléképületek körül műanyag és fém szeméthalmazok vannak eldobálva. A kiegészítő funkciójú ingatlanok tetejének nagy része beomlott. Egy félig tele üdítős flakon pedig arra enged következtetni a bontott anyagok felhalmozásával, hogy a kastély (maradékának) állapotában jelentős változás fog bekövetkezni.

k1_14.jpg

2021. év január hó második hétvégi napnyugtájának bágyadt vöröses fényében a romossá vált kastély fájdalmas látványt nyújtott. Az egykor úri családoknak fényűző társasági életet biztosító épület falait szétzúzza az enyészet és az idő vas foga.

k_4.jpg

A Batthyány családhoz közvetlenül kapcsolódó ingatlan 1893-ban készült el. Az évszámot a főépület kiemelkedő homlokzatára is felírták. Szó szerint kőbe vésték. A cselédlakásokkal, a kútházzal, valamint az istállóval rendelkező kastély bár évek óta a ismétlődően a figyelem középpontjába került, magányosan áll a tavasszal virágritkaságokat is bemutató saját parkjában. A műemléksorsot látva sír az ember lelke.

k3_10.jpg

k6_3.jpg

k16.jpg

k4_5.jpg

k5_3.jpg

A téli hidegben a romok között sétálva feltűnt egy kis szépség. A dér gyönyörű mintákkal ajándékozta meg a gyomnövényeket is. A fehér körvonalas formák azonban csupán rövid időre tudták elvonni a figyelmemet a rogyadozó kúriáról.

d.jpg

Az épület hátsó bejáratait  bontott anyagok torlaszolják el. A födémek már több helyen átszakítva mutatják, hogy a változás elkezdődött.

k7_2.jpg

A kitört üvegablakok, valamint a leomláshoz közeli mennyezetek ellenére a lépcsőfordulók melletti festmények még hirdetik, hogy egykor élet volt a jelenleg romos épület falai között.

k8.jpg

k9.jpg

A falak a magyar kultúra néhány mozzanatát is őrzik. Az 'Elindultam szép hazámból' című népdal mellett feliratban az is rögzítésre került, hogy ebben a házban született Gróf Batthyány Zsigmond és fia, Gróf Batthyány László. A fiú gyermekkorát ebben a kastélyban töltötte. Életének utolsó szakaszában is a birtok környékén élt. Az egyik utolsó magyar gróf 2016-ban hajtotta le a fejét örök nyugalomra.

k10.jpg

k11.jpg

m1_4.jpg

m2_4.jpg

m3_3.jpg

m4_2.jpg

A Batthyány család életében jelentős szerepet betöltő eklektikus stílusban készült épület is lassan átvonul az emlékek világába.

k18.jpg

k19.jpg

k20.jpg

k14.jpg

k15.jpg

k13.jpg

k21.jpg

Mi lesz a sorsod magyarszecsődi szellemkastély?

k22_1.jpg

Járj Te is nyitott szemmel a környékeden! Jó barangolást kívánok!

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása