Az otthon szépsége

A nő, aki fétisként imádta a pénzt és a gazdagságot

2021. január 09. - Az otthon szépsége

hg.jpg

A történelem évszázadai titkokat rejtenek. Sztorikat, amik rendszeresen napvilágot látnak, valamint okokat, melyeket hiába kutatunk. A Wall Street szereplői mindig a figyelem középpontjában álltak. Voltak közöttük sikeres üzletemberek, szélhámosok, valamint igazi szipirtyók is.

Mi a gazdaság titka? Hetty Green már évszázadokkal korábban megfogalmazta a saját véleményét. A rossz nyelvek szerint zsugori boszorkányként élt. Sokáig nem csupán az Amerikai Egyesült Államok, hanem a világ leggazdagabb üzletasszonyaként tartották számon. A kizárólag fekete ruhákban mutatkozó, banya hírében álló nő 105 éve halt meg.

A vagyon felhalmozásának nincsen nagy titka. Csak annyit kell tenned, hogy olcsón vásárolsz, kedvesen értékesítesz, takarékosan és ügyesen üzletelsz, valamint kitartó vagy.

Henrietta Howland Robinson 1834-ben látta meg a napvilágot egy bevándorló család tagjaként Édesapja egy bálnavadász cég társtulajdonosa volt. Olyan családban nőtt fel, ahol a jószívűségből hiány volt, a kapzsiságból pedig többlet. Bentlakásos iskolában tanult. Míg kortársai szabadidejükben leányregényeket olvastak, ő a pénzvilág nagyjainak életvitelét tanulmányozta. Később házasságot is vagyoni szempontból kötött. Jelleméről sokat elárul, hogy amikor férje csődbe ment, nem finanszírozta az adósságait.

A nő szüleit és nagynénjét felnőtt korában veszítette el. Bár 6 millió dollárt örökölt, pert indított a teljes vagyon megszerzése érdekében egy kétes származású végrendelet bemutatásával. Szándéka meghiúsult. A bíróság 5 évnyi pereskedést követően úgy döntött, hogy a bemutatott dokumentum hamisítvány. Hetty Green egész életében gyűlölte az ügyvédeket.

Szemléletének középpontjában a pénz és a gazdaság állt. Pénzt kölcsönzött vállalkozóknak, brókercégeknek. Kiváló játékos volt a Wall Street világában egyetlen nőként.

hg2.jpg

Öreg korában rövid ideig Vermontban élt gyönyörű rezidenciájában. Állandóan menekült az adószedők elől. Rengeteget dolgozott, ám a tisztálkodásra, a színvonalas életvitelre sajnálta a pénzt elkölteni. Ebédjét a Wall Street-i irodájában mások által használt helyiségek fűtésének igénybevételével melegítette meg, mivel ő maga hidegben ücsörgött. Hírhedtsége következtében egész Amerikában a fösvény kifejezéssel illették. A sajtó mindenhova követte. Rendszeresen karikatúrák készültek róla.

hg3.jpg

A leggazdagabbak közé jutott. Mások kárán rendkívüli módon tudott hasznot szerezni. Az emberek szívtelennek tartották. Bár gyermeke is született, a vagyonszerzés maradt az első a sorrendben nála. Fia lábát amputálni kellett, mert egy sérülés miatt nem volt hajlandó orvosi segítséget igénybe venni.

Hetty Green mérhetetlen fösvénysége igénytelenséggel is párosult. Bár vagyonát élete végén 200 millió dollárra becsülték, magányosan, egyedül távozott el a másvilágra. A pletykák szerint állítólag a hamisítástól sem riadt vissza. Állandó fekete, és időnként piszkos öltözéke, valamint esküszegő magatartása miatt valószínűleg méltán kapta kortársaitól a "Wall Street boszorkánya" nevet.

Milyen tanulságot fogalmazok meg a magam számára Hetty Green életútja alapján?

A boldogságunk és a jószívűségünk független a megszerzett és a birtokolt vagyon nagyságától. Van úgy, hogy valaki minél többet ad, annál többet kap.

Mi lett Hetty Green vagyonának a sorsa? Bár gyerekkora óta tragikus módon arra tanították, hogy senkinek ne adjon semmit, végül a pénzét jótékony célokra osztották szét. A Wall Street boszorkányát a világ egyik legvagyonosabb üzletasszonyaként tartják számon a mai napig.

Forrás: New York Social Diary & Smithonian

süti beállítások módosítása