A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Gyors és finom köretek farsangi lakomákhoz

2021/01/07. - írta: Az otthon szépsége

c1_5.jpg

Január elején vízkeresztkor új időszak indul a farsangi hagyományokkal. Ismét érkeznek a finom ételeket felvonultató, alkoholban is bővelkedő lakomák. Kiegészítőként a színes köretek rendkívül mutatósak a húsok mellett a terített asztalon.

Az étkezési szokásaink változnak. Azonban mindannyian biztosan szeretjük a különleges módon elkészített leveseket, a ropogós sülteket. Érdemes azonban télen is odafigyelnünk arra, hogy a laktató finomságok mellett a könnyű saláták is jelen legyenek az étrendünkben.

#1 Burgonyasaláta céklával

A burgonya és a cékla is rendkívüli vitamin. Ecetes saláta formájában köretként és savanyúságként is kiváló.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárga burgonya /salátának való/
  • 3 db lilahagyma
  • 2 dl víz, 3 evőkanál ecet, 3 lapos evőkanál cukor, 1 kiskanál só, bors, 1 kiskanál olaj, 1 evőkanál balzsamecet és 1 kiskanál tökmagolaj a salátalé elkészítéséhez
  • 10 dkg szeletel, főtt cékla

Elkészítés:

1./ A burgonyákat héjában megfőzzük. Miután kihűlt, megpucoljuk és felkarikázzuk.

2./ A lilahagymát felkarikázzuk, majd a burgonyával rétegenként változóan egy tálba tesszük enyhén megsózva.

3./ A salátalevet elkészítjük, az ételre öntjük, majd a salátát 5-6 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

4./ Tálaláskor felkarikázott, főtt céklával a köretet kiegészítjük.

c2_5.jpg

#2 Színes és friss zöldségsaláta

Színes zöldségekből sosem elég. Segítik az emésztést, valamint néhány perc alatt felhasználásukkal bármilyen saláta elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 2 db retek
  • 20 dkg jégsaláva
  • 15 dkg miniparadicsom
  • 1/2 vöröskáposzta
  • 1 db sárgarépa
  • só, bors, bazsalikom, olívaolaj és balzsamecet az ízesítéshez

Elkészítés:

1./ Az alapanyagokat felaprózzuk, és egy tálban összekverjük.

2./ Sóval, borssal, bazsalikommal a ételt ízesítjük, majd megöntözzük kevés olívaolajjal és balzsamecettel.

c4_5.jpg

#3 Pritaminsaláta fetasajttal

A fetasajttal készült köretek igazi gasztronómiai élményt jelentenek minden évszakban. Pritaminnal és olívabogyóval tálalva a mediterrán életérzést idézik fel számunkra.

Hozzávalók:

  • 1 db piros pritamin
  • 1 db zöld pritamin
  • 10 dkg fekete olívabogyó
  • 15 dkg fetasajt
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db paradicsom
  • só, bors, bazsalikom, kakukkfű, olívaolaj az ízesítéshez

Elkészítés:

1./ Az alapanyagokat csíkokra felvágjuk, és egy tálban összekverjük.

2./ Ízlés szerint fűszerezzük.

Neked melyik jön be a legjobban?

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr5916376092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása