Január elején vízkeresztkor új időszak indul a farsangi hagyományokkal. Ismét érkeznek a finom ételeket felvonultató, alkoholban is bővelkedő lakomák. Kiegészítőként a színes köretek rendkívül mutatósak a húsok mellett a terített asztalon.
Az étkezési szokásaink változnak. Azonban mindannyian biztosan szeretjük a különleges módon elkészített leveseket, a ropogós sülteket. Érdemes azonban télen is odafigyelnünk arra, hogy a laktató finomságok mellett a könnyű saláták is jelen legyenek az étrendünkben.
#1 Burgonyasaláta céklával
A burgonya és a cékla is rendkívüli vitamin. Ecetes saláta formájában köretként és savanyúságként is kiváló.
Hozzávalók:
- 50 dkg sárga burgonya /salátának való/
- 3 db lilahagyma
- 2 dl víz, 3 evőkanál ecet, 3 lapos evőkanál cukor, 1 kiskanál só, bors, 1 kiskanál olaj, 1 evőkanál balzsamecet és 1 kiskanál tökmagolaj a salátalé elkészítéséhez
- 10 dkg szeletel, főtt cékla
Elkészítés:
1./ A burgonyákat héjában megfőzzük. Miután kihűlt, megpucoljuk és felkarikázzuk.
2./ A lilahagymát felkarikázzuk, majd a burgonyával rétegenként változóan egy tálba tesszük enyhén megsózva.
3./ A salátalevet elkészítjük, az ételre öntjük, majd a salátát 5-6 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
4./ Tálaláskor felkarikázott, főtt céklával a köretet kiegészítjük.
#2 Színes és friss zöldségsaláta
Színes zöldségekből sosem elég. Segítik az emésztést, valamint néhány perc alatt felhasználásukkal bármilyen saláta elkészíthető.
Hozzávalók:
- 2 db retek
- 20 dkg jégsaláva
- 15 dkg miniparadicsom
- 1/2 vöröskáposzta
- 1 db sárgarépa
- só, bors, bazsalikom, olívaolaj és balzsamecet az ízesítéshez
Elkészítés:
1./ Az alapanyagokat felaprózzuk, és egy tálban összekverjük.
2./ Sóval, borssal, bazsalikommal a ételt ízesítjük, majd megöntözzük kevés olívaolajjal és balzsamecettel.
#3 Pritaminsaláta fetasajttal
A fetasajttal készült köretek igazi gasztronómiai élményt jelentenek minden évszakban. Pritaminnal és olívabogyóval tálalva a mediterrán életérzést idézik fel számunkra.
Hozzávalók:
- 1 db piros pritamin
- 1 db zöld pritamin
- 10 dkg fekete olívabogyó
- 15 dkg fetasajt
- 1 db lilahagyma
- 1 db paradicsom
- só, bors, bazsalikom, kakukkfű, olívaolaj az ízesítéshez
Elkészítés:
1./ Az alapanyagokat csíkokra felvágjuk, és egy tálban összekverjük.
2./ Ízlés szerint fűszerezzük.
Neked melyik jön be a legjobban?
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Pixabay