A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Pácolt marhaszeletek vörösborral meglocsolva

2021/01/01. - írta: Az otthon szépsége

v_5.jpg

Ropogós házikenyérrel tunkolni jó dolog. Savanyú uborka társaságában pedig biztosan nem lehet leszokni róla. A gasztronómiai élmény akkor teljes, amikor marhasült kerül az asztalra.

A szaftos vidéki ételeket íróink közül is sokan kedvelték. A korábbi évszázadok apró kocsmáiban népszerű étel volt a bableves és a marhapörkölt. Krúdy, Mikszáth és Jókai írásait gyakran kávéházi vagy ebéd közben született sztorik segítették.

Magam is szívesen próbálom ki mások kedvenc fogásait. Bár ma az első újévi főétel nálam végül a hirtelen felindulásból elkészített pácolt marhaszelet lett vörösborral meglocsolva.

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhafelsál
  • olívaolaj, só, bors, mustár, rozmaring, bazsalikom, tört fokhagyma, valamint  1 kiskanál méz a pácoláshoz
  • házikenyér és ropogós ecetes savanyú uborka a tálaláshoz

k_3.jpg

k1_13.jpg

 Elkészítés:

1./ A marhahúst megtisztítjuk, és fél centi vastag kicsi szeletekre vágjuk.

2./ Olívaolaj, mustár, só, bors, tört fokhagyma, rozmaring, bazsalikom és 1 kiskanál méz felhasználásával pácot készítünk. Megkenjük vele a hússzeleteket, és 3 órára a hűtőbe tesszük.

3./ A pácolt húst egy nagyobb lábasba szorosan egymás mellé rakjuk, majd kevés olajjal még szükség szerint meglocsoljuk. Fedő alatt lassú tűzön az ételt párolni kezdjük.

4./ Főzés közben kevés vízzel a szaft képződését segítjük, és az ételt szükség szerint fűszerezzük.

5./ Amikor a hús már omlós, ráöntjük a vörösbort, és rövid ideig még pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek, és sűrű szaft keletkezzen.

6./ Az ételt ropogós házikenyérrel és ecetes savanyú uborkával tálaljuk. Tunkolni kötelező!

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr9216368242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása