Az otthon szépsége

Ilyen a karácsony skandináv hangulatban

2020. december 23. - Az otthon szépsége

s5_5.jpg

A sarki fény, a hó és a jég birodalmában a világos árnyalatok a jellemzőek. A skandináv országok lakberendezési hangulata a természetesség és az egyszerűség. Az ünnepi dekorációk is ebben a designban valósulnak meg.

A fehér, a beige, a vajszín, valamint a szürke árnyalatokat a természetesség egészíti ki a fa alapanyaggal, valamint a gyönyörű, de visszafogott módon alkalmazott fényekkel. A letisztultság és a praktikusság az ünneplésre is jellemző. Ételek bőségesen kerülnek az asztalra. Állítólag a svéd szakácsok mérője a karácsonyi sonka, de jellemzőek a hal- és húsételek is füstölés nélkül.

s4_5.jpg

Az ünnepi tálalás rendkívül egyszerű módon történik. Európa északi országaiban nagy divat a különböző ízesítésű kekszek elkészítése, majd elegáns fémdobozokban történő tárolása. A skandináv kultúrvilág egyik aranyos szereplői pedig a manók. A svéd folklór szerint Tomte, a karácsonyi gnóm az erdőben él.

A dánoknál a Mikulás megfelelője a Julemanden, aki a legenda szerint rénszarvas szánnal érkezik, és ajándékot osztogat a kicsiknek. A dán családokban a rizspuding és a zabkása is az ünnepi menü része.

A norvég ünnepi asztalra általában sertésborda, illetve tőkehal kerül. A desszertek között megtalálható a mézeskalács. Tradicionálisan a vacsora után következik az ajándékok felbontása.

A finnek egyik legkülönösebb karácsonyi hagyománya a szeretteik sírjának meglátogatása emlékezés miatt. Finnországban az ünnepi vacsora öt és hét óra között kerül az asztalra.

A lágy, bágyadt fényekkel, valamint a természetes díszekkel a skandináv hangulat is barátságos.

s2_8.jpg

s1_6.jpg

Békés, nagyon boldog ünnepeket kívánok!

A fotók eredeti forrását a képre kattintva találod meg a pinterest oldalon.

süti beállítások módosítása