Kicsi korom óta szeretem a kuglófot. A csokisat, a lekvárosat, a lyukasat, a kakaósat. Kerek formában, de szögletesben is. Minden alakzatban, csak igazi kuglóf legyen. Finom és vanília illatú. Na meg citrom, ami elmaradhatatlan.
Napok óta terveztem, hogy egy régi, több évtizedes receptet kipróbálok. Nagyon jól tettem. Ahogy készült a sütemény, a konyha megtelt azzal a friss, csodás illattal, amit mindig is elvártam egy valódi kuglóftól. Amilyet a nagyitól régen a kakaó mellé kaptunk tízóraira. És igen, ez az! Illatos, puha és omlós. Vaníliamártással is érdemes kipróbálni. Elvarázsol.
Hozzávalók:
3 db tojássárgája
8 dkg finomított kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg margarin vagy vaj
2 dkg élesztő
1 bögre /2,5 dl/ tej
fél citrom reszelt héja
10 dkg mazsola /elhagyható/
40 dkg liszt
csipetnyi só az ízesítéshez
Elkészítés:
1./ A tojássárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük.
2./ Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd felváltva a sóval kevert liszttel, valamint a maradék tejjel a süteménybe tesszük. Végül a mazsolát is beledolgozzuk.
3./ A masszát dagasztjuk, majd zsiradékkal kikent kuglóf formába tesszük. 50 percig kelesztjük.
4./ A süteményt előmelegített 160 fokos sütőben egyenletesen 35 percig sütjük. Tűzpróbát végezzünk.
Az elkészült finomságot porcukorral megszórjuk. Vaníliamártással vagy lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!