Apró falumúzeum a város szívében

z1_1.jpg

Kedvelem a falumúzeumok hangulatát. Amikor kirándulásoknál van lehetőségem, az úti célom közelében lévő skanzeneket mindig meglátogatom. Az ódon, emlékekkel teli hangulat megállítja számomra az időt.

Van valami különleges báj abban, ahogy az öreg, apró házak egymás mellett sorakozva felidézik a múltat. Igazán furcsa érzés, hiszen a dédszüleim hasonló otthonokban nőttek fel nagy számú, többgenerációs családban. Idén ősszel bár sietve, de meglátogattam a Zalaegerszeg szívében található Göcseji Falumúzeumot.

z4_1.jpg

A jelentős néprajzi gyűjteményt felvonultató hely 1968-ban nyílt meg az ország első szabadtéri múzeumaként. A Zala megye különböző településeiről érkezett épületek között malom és templom is található, amelyek a látogatásom idején felújítás alatt álltak. A ragyogó napsütésben azonban így is jó élmény volt körbejárni a területet.

z5_1.jpg

A zsúpos tetővel készült apró boronaházak egykori formájukban, kémény nélkül, füstös konyhával láthatóak. A 19. századi filoxéravész a Zalai-dombság szőlőbirtokait sem kímélte. A terület jelentős bortermelő vidéknek számított. A szabadtéri múzeumban istállók, kutak, ólak, kamrák, kemencék, valamint boros pincék is megtekinthetők.

z6.jpg

A kicsi utcán sétálva, és időnként a belső terek világába is körülnézve megáll velünk az idő. A használati tárgyak, a bútorok élettörténetekhez, személyekhez kapcsolódnak.

z7.jpg

Mesélnek. Örömről, bánatról, születésről és halálról. Legendákról, melyek meghatározták az előttünk élő generációk életét.

z8.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása