Bamberg, a füstölt sör hazája

2020. november 13. 20:50 - Az otthon szépsége

b2_1.jpg

Utazni jó. Felejthetetlen élményekkel gazdagodik az ember. Bár a napokban korlátozó intézkedések vannak érvényben, egy remek fotósorozat is tud segíteni abban, hogy meseszép helyszíneken barangoljunk.

A szórakozás jó dolog online formában is. Az átmeneti kihívások nyomán a lehetőségekből megoldások lesznek, a nehéz időkben született legendák pedig velünk élnek tovább.

A középkor idején különös napok jártak. A szántóföldek terméssel voltak tele, amikor egy napon hatalmas tűz pörkölte meg az aratásra váró árpát egy apró kis településen. A kezdeti szomorúság után a lakók találékonysága is utat tört. A mendemondák szerint a katasztrófát követően az egyik sörfőzdében a megfüstölődött magokat is felhasználták a közkedvelt habos alkohol elkészítéséhez.

b1_2.jpg

A legenda szerint így született meg a füstölt sör. Az ital évszázadokra híressé tette Bamberget, a gyönyörű színes kisvárost. A település építészete hosszú időn keresztül mintát adott Európa számára az utcák és a terek arculatának kialakításához.

b3_1.jpg

A napnyugta mesés fényeiben ragyogó Bamberg 7 dombra épült Rómához hasonlóan. Alapításához, valamint a városkép kialakításához is fura, titokzatos történetek kapcsolódnak.

b5_1.jpg

A sztori szerint nagyon régen élt egy Fülöp nevű fejedelem. Kíséretével a vidéken haladt át. Az úton rendkívül elfáradt, így megpihent egy hatalmas tölgyfa alatt, ahol elaludt. A legenda szerint egy különös álmot látott. Egy gyönyörű lány mesélt arról Fülöpnek, hogy a környék a Babenberg család birtokába kerül, ahol elegáns házakat, valamint kastélyokat fognak majd építeni. Az ifjú az álmot jól megjegyezte. Hazafelé egy apró kunyhóban szállt meg, ahol a látomásban szereplő lány nyitott ajtót. A fejedelem rögtön szerelmes lett, és párjával családot alapított. Virágzó várost épített, amely évszázadok után is rengeteg látogatót vonz.

b7_1.jpg

Bamberg nem átlagos felépítésű település. Óvárosa az UNESCO Világörökség része, ahol évtizedeken keresztül tudósok és filozófusok is dolgoztak.A szláv és a nyugati népek találkozóhelyeként, valamint borászati központként is működött.

b8_1.jpg

A mítoszoknak is helyet adó kisváros egyik legnagyszerűbb látnivalója a Bambergi dóm. Teljes nevén Szent Péter és Szent György-dóm, amely II. Henrik német-római császár rendelkezése alapján épült késő román-kora gótikus stílusban.

b9.jpg

A rejtélyeket tovább szaporítja az a tény, hogy II. Henrik és felesége állítólag sosem hálták el a nászéjszakájukat. Szövetséget kötöttek ugyan egymással, de mindketten önmegtartóztató életmódot éltek. Luxemburgi Kunigunda császárné férje halálát követően egy zárdában hunyt el.

A hidakkal és csodaszép színes ingatlanokkal tarkított Bamberget egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni, ha Németország bajor tartományai felé kanyarodik majd az utunk. És a füstölt sört feltétlenül meg kell majd kóstolnunk!

Fotók: Vass Péter Bexter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr9316284790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása