Az otthon szépsége

Pihe-puha kakaós csiga kalács

2020. november 07. - Az otthon szépsége

cs4.jpg

Van az úgy, hogy ismét foszlós kalács tésztából kóstolnánk valami finomat egy borongós őszi délutánon. Csábít a forró kávé és a tea gondolata, de olyan jó lenne mellé egy kis desszert.

Pillanatok alatt felidéződött bennem sok régi emlék azokból az időkből, amikor kislányként vártam haza az anyukámat a munkából. A munkahelyén ebédelt, és ha volt desszert, mindig hozott nekem belőle. Az egyik kedvencem a kelt tésztából készült hatalmas kakaós csiga volt. A porcukor csak úgy szállt róla, amikor megrohamoztam kóstolás céljából.

Hosszú idő után a sütit én is elkészítettem. A rendkívül puha, foszlós tésztája a cukros kakaóval nagyon ízletes lett. Csak picit elméreteztem a tortaformát, amiben a tésztát megsütöttem. Így a csigákat valójában szeletelnem kellett. Rendkívül látványos volt, és gyorsan elfogyott.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor, csipetnyi só
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg porcukorral és reszelt étcsokoládéval kevert kakaópor
  • 7 dkg olvasztott margarin
  • 2 evőkanál langyos cukros tej

cs5.jpg

Elkészítés:

1./ Kevés langyos tejben 3 evőkanál liszttel, kevés cukorral és csipetnyi sóval felfuttatjuk az élesztőt.

2./ A kakaós töltelék a cukros tej, és az olvasztott margarin kivételével a hozzávalókat összekeverjük, hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen fél órát a tésztát kelni hagyjuk. A margarin 2/3 részét a végén a sütihez keverjük.

3./ Kelesztést követően az alapanyagot 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztát a maradék olvasztott margarinnal meglocsoljuk, majd rászórjuk a cukrozott, reszelt csokival összekever kakaóport.

4./ A süteményt óvatosan összetekerjük, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral kibélelt sütőformába rakjuk.

5./ A csigák tetejét megkenjük a tojásfehérjével, valamint meglocsoljuk a félretett cukros tejjel.

6./ A tésztát hideg sütőbe tesszük, hogy a felmelegedés alatt is keljen a tészta. 160 fokon lassan készre sütjük.

7./ Porcukorral meghintve tálaljuk. Készíthetünk hozzá vaníliamártást, amivel rendkívül finom.

cs6.jpg

Ugye kipróbálod? Jó étvágyat kívánok!

süti beállítások módosítása