Van az úgy, hogy ismét foszlós kalács tésztából kóstolnánk valami finomat egy borongós őszi délutánon. Csábít a forró kávé és a tea gondolata, de olyan jó lenne mellé egy kis desszert.
Pillanatok alatt felidéződött bennem sok régi emlék azokból az időkből, amikor kislányként vártam haza az anyukámat a munkából. A munkahelyén ebédelt, és ha volt desszert, mindig hozott nekem belőle. Az egyik kedvencem a kelt tésztából készült hatalmas kakaós csiga volt. A porcukor csak úgy szállt róla, amikor megrohamoztam kóstolás céljából.
Hosszú idő után a sütit én is elkészítettem. A rendkívül puha, foszlós tésztája a cukros kakaóval nagyon ízletes lett. Csak picit elméreteztem a tortaformát, amiben a tésztát megsütöttem. Így a csigákat valójában szeletelnem kellett. Rendkívül látványos volt, és gyorsan elfogyott.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor, csipetnyi só
- 2 db tojás sárgája
- 5 dkg porcukorral és reszelt étcsokoládéval kevert kakaópor
- 7 dkg olvasztott margarin
- 2 evőkanál langyos cukros tej
Elkészítés:
1./ Kevés langyos tejben 3 evőkanál liszttel, kevés cukorral és csipetnyi sóval felfuttatjuk az élesztőt.
2./ A kakaós töltelék a cukros tej, és az olvasztott margarin kivételével a hozzávalókat összekeverjük, hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen fél órát a tésztát kelni hagyjuk. A margarin 2/3 részét a végén a sütihez keverjük.
3./ Kelesztést követően az alapanyagot 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztát a maradék olvasztott margarinnal meglocsoljuk, majd rászórjuk a cukrozott, reszelt csokival összekever kakaóport.
4./ A süteményt óvatosan összetekerjük, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral kibélelt sütőformába rakjuk.
5./ A csigák tetejét megkenjük a tojásfehérjével, valamint meglocsoljuk a félretett cukros tejjel.
6./ A tésztát hideg sütőbe tesszük, hogy a felmelegedés alatt is keljen a tészta. 160 fokon lassan készre sütjük.
7./ Porcukorral meghintve tálaljuk. Készíthetünk hozzá vaníliamártást, amivel rendkívül finom.
Ugye kipróbálod? Jó étvágyat kívánok!