A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Az aszalt szilvás kalács a legjobb őszi süti

2020/10/29. - írta: Az otthon szépsége

k3_2.jpg

Ősszel a friss kelt tészta illata a konyhában szívmelengető. Egy pohár forró kávé, csokoládé vagy tea mellett megkóstolva pedig maga a boldogság.

Az emlékeimben élénken él, ahol a nagymamám kalácsot dagasztott. Olyan lelkesen tudta csinálni, hogy nekem is mindig kedvem lett részt venni a házimunkában. Volt egy régi sparheltünk az öreg vidéki konyhában, ahol a finomságokat megsütöttük. Olyan ízletes prószákat és kalácsokat azóta is vágyom kóstolni, mint amik abban készültek. Az aszalt szilvás kalács pedig rendkívüli csemege.

k2_3.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg magozott aszalt szilva apróra vágva
  • 10 dkg kandírozott sárgabarack apróra vágva

k1_3.jpg

Elkészítés:

1./ Az élesztőt enyhén cukrozott és sózott tejben 3 kiskanál liszttel felfuttatjuk.

2./ A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájukat a felfuttatott élesztővel, a liszttel, valamint a többi összetevővel - a gyümölcsök és a zsiradék kivételével - összedolgozzuk, dagasztjuk a tej folyamatos hozzáadásával.

3./ Amikor a tészta már kezd hólyagossá válni, beletesszük egyenletesen az olvasztott margarint, majd 30 percet kelni hagyjuk.

4./ A tésztát deszkára borítjuk, és 3 részre osztjuk. Egy részbe beledagasztjuk a szilvát, a másik részbe a sárgabarackot, a harmadik rész üres marad.

5./ A részeket hosszúra kisodorjuk, majd hármas fonást készítünk.

6./ Az elkészült fonatot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a két végét összetűzzük, hogy a formája a sütés alatt is megmaradjon.

7./ A kalács tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével, majd megszórjuk cukrozott fahéjjal vagy darált dióval. /Elhagyható./

8./ A tésztát előmelegített sütőben 160 fokon lassan megsütjük. Tűzpróbát végezzünk.

A kalács rumos csokival vagy vaníliamártással kiegészítve is mennyei.

Ugye kipróbálod? Jó étvágyat kívánok!

Nézz körül 'Az otthon szépsége' és a 'Vidéki hóbort' facebook oldalamon is.

Szép napot kívánok Neked!

Melinda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr9316262354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása