Néptáncosok mutatják meg az összetartozást a trianoni évfordulón

2020. június 03. 21:26 - Az otthon szépsége

Különleges időben élünk. Azt mondják, a történelmet a győztesek és a túlélők írják. Van benne igazság. A múlt azonban elválaszthatatlan a jelentől, és mindez együtt befolyásolja a jövőnket. Emlékezni kell. Arról, hogy összetartozunk.

Vannak események, amelyek rendkívül fontosak, de csupán a történelem könyvek lapjairól ismerjük őket. És éltek emberek, akik alkottak, valamint szerették a nemzetünket.

Az első világháború hatalmas veszteségekkel járt. Az egyik nagypapám kisgyerekként élte át. Bármennyire is furcsa kimondani, József Attila kortársa volt. Idős volt már akkor is, amikor megszülettem, mégis elbűvölt a régmúlt valóságáról szóló meséivel.

tanc.jpg

1920. június 4-e az egyik legnehezebb időszak megkezdését hozta a magyar nemzet számára. 100 éve történt, hogy az országunk területe és lakossága hatalmas veszteségeket szenvedett el. A virágzó kulturális élet széttört, és nagyhatalmak döntése alapján határok választottak el családokat. Bármilyen tragédia is volt a trianoni békeszerződés aláírása, 100 év után is tudjuk, hogy összetartozunk.

József Attila 1922-ben Trianon című versében a következőket írta:

Nem lész kisebb Hazánk, nem egy arasszal sem,

Úgy fogsz tündökölni, mint régen, fényesen!

Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át:

Nem engedjük soha! soha Árpád honát!

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a békeszerződés évfordulójára emlékezünk. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a 100 éves évforduló alkalmából ’#Összetartozás100 folk - Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét’ címmel idén májusban online kezdeményezést indított. A programhoz a népművészeti élet rengeteg aktív szereplője csatlakozott különböző területekről.

Magyarország gyönyörű. És benne az 1000 éves Kalocsa igazi ékszerdoboz. A pingálásról, hímzésről, valamint fűszerpaprikájáról híres település hungarikumokban, népművészeti értékekben rendkívül gazdag.

Az évfordulóra gyönyörű népviseletbe öltözve a Piros Rózsa Táncegyüttes tagjai mutatták be a város egyik központi helyszínén a táncukat.

A néptánc az a különleges tevékenység, melyen keresztül nem csupán megértjük egymást és a hagyományaink fontosságát, hanem tudjuk azt is, hogy összetart(oz)unk.

A Piros Rózsa Táncegyüttes videóját ITT tudod megnézni.

A kezdeményezés során beérkezett videókból az évfordulóra néptáncos film készült.

Fotók forrása: Török Töce Tibor futógráfus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr1316270386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása