Palóc Ház a Mátra szívében

Szeretek kalandozni. Felfedezni az országot, a különböző vidékek kultúráját, valamint a jellegzetes helyi gasztronómiát is. A Mátra szívébe pedig évek óta visszatérő vendég vagyok.

Régóta szívesen nézem meg az útjaim során a helyi érdekességeket. A palócok életformája is rendkívül speciális volt. Bár Mikszáth Kálmán regényeiben néhányszor megjelentek, állítólag pontos eredetük nem ismert.

Palócföld ízes nyelvjárásáról, jellegzetes népviseletéről, valamint a szívélyes vendéglátásról is híres. Bár a Parádon álló kicsi házat a helyi kapcsolattartó elfoglaltsága miatt csupán a kerítésen kívülről tudtam megnézni és lefotózni, az épület mégis mesélt a régi időkről.

A török hódoltság ideje alatt az otthonaikat is elhagyni kényszerülő lakosok kultúrája rendkívül gazdag. Az erős patriarchális családformában élő emberek több generációja lakott együtt ilyen apró házakban. Az egy szobát, egy konyhát, egy pitvart és egy kamrát magába foglaló kicsi ingatlan sok titkot rejt.

A palócokat számos csapás érte az elmúlt évszázadok alatt. Miután a törökök által falvaik felégetése miatt sokan áttelepültek más vidékre, később a trianoni békeszerződés is károkat okozott a földjükön, hiszen gyakorlatilag kettévágta a környéket.

Parád nagyközségben található Palóc Ház a 18. század második felében épült. Az udvaron a látogatók az egykori életmódnak megfelelően pajtát és ólat nézhetnek meg. Az épületben pedig eredeti bútorok elevenítik fel a néhai lakók mindennapjait.

Az épület a mátravidéki faépítkezés utolsó megmaradt emléke.

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz.

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása