A jó levesek alapja a maradék pörkölt. Krumplival és házi tésztával párosítva bográcsban tartalmas levest készíthetünk.
Egy kiadós lakoma után időnként nagyszerű élmény a morzsaparti. A maradék pörkölt gulyásnak kevés, de pogácsa vagy sörkifli mellé finom egytálételnek kiegészítve jól illik füstölt kolbásszal és zöldségekkel megbolondítova egytálételként.
Hozzávalók:
- maradék pörkölt /elhagyható/
- 30 dkg felkockázott burgonya
- 2 db felkarikázott sárgarépa
- 10 dkg füstölt kolbász felkarikázva /lecsókolbásszal helyettesíthető/
- 2 db vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika, só, bors, majoránna, babérlevél, kömény, szerecsendió, lestyán és delikát a fűszerezéshez
- 1 tojásból, só és liszt felhasználásával készült házi tészta tetszőlegesen formázva
Elkészítés:
1./ A hagymát kevés zsiradékban megdinszteljük, majd beleforgatjuk és kicsit megpirítjuk a kolbászt a zöldségekkel.
2./ A hozzávalókkat összeforgatjuk kevés pirospaprikával, valamint a maradék pörkölttel. Az ételt vízzel felengedjük és fűszerezzük.
3./ Amikor a leves már majdnem kész, 1 tojásból, lisztből és kevés sóból házi tésztát gyúrunk, amit apróra felvágunk és az ételbe tesszük. /Erős paprikával és néhány paradicsomszelettel még ízlés szerint kiegészíthetjük./
4./ Amikor az ízek jól összeértek, pityókalevest tejföllel és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége